Welke soorten warmtepompen zijn er:

 

  • Hybride warmtepomp.
  • Elektrische warmtepomp.
  • Lucht/water warmtepomp.
  • Water/water warmtepomp.
  • Lucht/lucht warmtepomp.

Welk type warmtepomp u het best aan kan schaffen hangt helemaal af van uw woning of bedrijfspand. Voor bestaande bouw is de lucht/water warmtepomp vaak de beste en goedkoopste oplossing. Voor nieuwbouw wordt de water/water warmtepomp het vaakst geplaatst. Deze is qua aanschaf iets duurder als de lucht/water warmtepomp maar presteert beter in nieuwbouwwoningen. Als alternatief is een lucht/water warmtepomp ook mogelijk.

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Het gasverbruik zal hierdoor flink dalen maar nooit helemaal naar 0 kunnen. Een hybride warmtepomp met warmtepompboiler is ook een optie. Een elektrische warmtepomp haalt de lucht van buitenaf naar binnen. De elektrische warmtepomp werkt alleen op stroom en zorgt voor een aangename temperatuur. Met een lucht/luchtwarmtepomp kun je je huis zowel opwarmen als koelen. De kosten voor een lucht/luchtwarmtepomp zijn aanzienlijk lager bij aanschaf als andere soorten warmtepompen.

De aardwarmtepomp haalt zijn warmte uit de aarde. Qua aanschaf een stuk prijziger als alle andere soorten warmtepompen maar wel een stuk zuiniger in gebruik.

Warmtepomp in Amsterdam